Soy ağacı nedir ve nasıl düzenlenir? Soy ağacında kimler bulunur? Soy ağacının alınabileceği kurumlar

Soy ağaçlarını ve en eski akrabalarının kim olduğu merak eden vatandaşlar bunu nereden öğrenebileceklerine dair araştırmalar yapıyor. Soy ağacı nedir ve nasıl elde edilir, işte cevabı...

Soy ağacı nedir ve nasıl düzenlenir? Soy ağacında kimler bulunur? Soy ağacının alınabileceği kurumlar

E-Devlet kapısında getirilen yeniliklerden bir tanesi olan soy ağacı öğrenme bir çok kişiyi merak ettirmiş ve bu konuda araştırma yapmasına vesile olmuştu. İşte soy ağacına dair ince detayları verdiğimiz haberimiz...

Soy ağacı nedir?

Soy ağacı kısaca bir kişinin soyundan gelen kişileri öğrenebileceği bir çizelgedir. Soy ağacında, kişinin üst soyundan alt soyuna ve yan soyuna kadar bütün akrabalarını görmesi mümkündür. Bu nedenden dolayı çizelge dallı budaklı bir ağaca benzemeye başlamasından ötürü soy ağacı ismini almıştır.

Soy ağacı nasıl hazırlanır?

Soy ağacı hazırlamada bir kaç tane farklı yöntem ele alınabilmektedir. En geleneksel yöntemi ele alacak olursak ailede bulunan en yaşlı bireyi bulunur ve bu kişiden hatırladığı tüm akrabalarının isimleri ve onlarla ilgili bilgiler not edilir. Ne kadar çok kişiye ulaşılırsa soy ağacı bir o kadar kolay elde edilir.

Bu yöntem çok meşakkatlidir çünkü irtibata geçtiğiniz aile büyüğünden tapu belgeleri, geçmişte ikamet edilen adresler, mezar taşları ve mektuplara kadar bir çok şeyi istemeli ve bütün bilgileri araştırmalısınız. Bu yöntemle ulaşılan isimlerden emin olunulduğu takdirde soy ağacının en alttaki kısmına yeni kuşaktaki kişiler yazılarak soy ağacı hazırlanmaya başlanabilir. Soy ağacı bu şekilde aşağıdan yukarıya doğru hazırlanacaktır. En üst kısımda ise ulaşılabilen en yaşlı aile üyesi bulunur.

Soy ağacı çıkartma

Anlattığımız yöntem uzun ve meşakkatli olduğundan bir çok kişi daha kolay yöntemlerle soy ağaçlarına bakarlar. Bunlardan bir tanesi Nüfus müdürlüklerine başvurmaktır fakat bu yöntem 2004 yılında rafa kaldırıldı. Bu yöntem yerine mahkemelere başvurmanız gerekecektir. Bunun için avukat tutup destek almak gerekebilir. Eğer hakim de karar verirse soy ağacı bulunabilecek en geçmiş kayıtlara gidilerek kişiye teslim edilir.

E-Devlet soy ağacı sorgulama

Bu uygulama e-Devlet'e geldiği andan itibaren çok fazla yoğunluk yaşandığından ötürü uygulamada bazı sorunlar oluşmuş bu yüzden soy ağacına bakma olayı bir müddet askıya alınmıştı. Şimdi yeniden düzeltilen uygulamayla beraber kişiler alt üst soy bilgisi sorgulama yazarak soy ağacına ulaşabilmekteler.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de devlet haricinde kimsenin size soy ağacınızı resmi şekilde veremeyeceğidir. İnternet üzerinde parayla soy ağacı çıkarttıkları söylenilen kişilere inanılmamalıdır. Kişisel bilgiler bu tür kişilerle asla paylaşılmamalıdır. Bu tür kimselerin dolandırıcı olduğu ve sizlerin adına herhangi bir şekilde işlem yapabilecekleri akıldan çıkartılmamalıdır. Soy ağacınız sadece devlet kayıtlarında yer alır bunun dışında kimseye bu konuda güvenmemeniz gerekmektedir...

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER