Samsun, İlkadım – Tapu kayıtları ve duvarlar arasında sıkışıp kalmış bir metrekare dramasında son perde açıldı. İlkadım ilçesi Kılıçdede Mahallesi’nde, 2020 yılında banka ekspertiziyle başlayan bir hak arayışı, Eylül 2024’teki mahkeme kararı ve nihayet geçen ay gerçekleşen bir icra eylemiyle sonuçlandı. Öğretmen M.P., satın aldığı dairenin bir odasının, yıllar önce "yasa dışı bir mimari operasyonla" yan daireye katıldığını öğrenince, Türkiye’de emsal niteliğinde bir dava sürecini başlattı.
Ekspertiz Lambası Gerçeği Aydınlattı
Hikâye, M.P.’nin hayalindeki 2+1 daireyi krediyle alma girişimiyle başladı. Ancak bankanın gönderdiği ekspertiz raporu, basit bir mülk alımını gerilim dolu bir hukuki sürece dönüştürdü. Raporda dairenin projesine göre 3+1 olması gerektiği, ancak fiilen 2+1 olarak kullanıldığı ve bir odanın komşu daireye (M.K.'ye ait) katıldığı tespiti yer aldı. Projede 95 metrekare olması gereken dairenin fiili kullanım alanı 85 metrekareye düşmüştü. Ekspertiz raporu, M.P. için sadece bir kredi şartı değil, aynı zamanda mülkiyetinin çalındığına dair bir uyandırma çağrısı oldu.
Dava: "El Atmanın Önlenmesi" ve Duvarın Kaderi
Avukat Safa Koçer aracılığıyla 2021 yılında komşu daire sahibi aleyhine "el atmanın önlenmesi" davası açıldı. Yargılama süresince mahkeme, belediyenin orijinal mimari projelerini ve tapu kayıtlarını inceledi. Bu incelemeler, avukat Koçer’in ifadesiyle, "haksız bir şekilde bir odanın karşı daireye katıldığı" gerçeğini tescilledi.
Samsun 3’üncü Sulh Hukuk Mahkemesi, Eylül 2024’te verdiği kararla, komşu dairenin bir odasına yasa dışı yollarla "el konulduğuna" hükmetti. Karar, tam bir "mimari talimatname" niteliğindeydi:
"Davacıya ait bağımsız bölümün salon duvarları ile bağımsız bölüm içerisinde kalan oturma odası duvarının yaklaşık 4,5 metrekarelik bölümünün yıkılması, ayrıca yıkılan bölümden itibaren yaklaşık 2,60 metre mesafeden itibaren 3,48 metre genişlikten tavana kadar duvar örülmesi, sıvanması ve boyanması suretiyle projeye uygun eski hale getirilmesine karar verildi."
İcra Yoluyla Metrekare İadesi: Duvarın Yıkılış Anı
Bu sıradışı karar, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 6'ncı Hukuk Dairesi'nin 10 Haziran 2024 tarihinde onamasıyla kesinleşti. Ancak hikayenin asıl çarpıcı kısmı bundan sonra başladı. Kararın kesinleşmesinin ardından M.P., avukatı aracılığıyla kararı icraya verdi.
İcra memurları eşliğinde, kendi ustasını komşu daireye gönderen M.P., mahkemenin haritada işaretlediği noktadan duvarı yıktırdı! Avukat Koçer, olayı şöyle özetledi:
"İcra kanalıyla da kendi çağırdığımız ustalarla bir duvarı mahkemenin kararda belirttiği noktadan kırıp, başka bir noktadan örüp, odayı kendi müvekkilimizin dairesine dahil ediyoruz. Bu şekilde müvekkilimizin dairesi 2+1’den 3+1’e çıkıyor."
Böylece, yıllarca komşunun fazladan bir depolama ya da çalışma alanı olarak kullandığı oda, "haklı sahibine" iade edilmiş oldu. Samsun adliyesi, bir dairenin metrekare eksikliğini icra yoluyla bir odayı fiziken geri alarak gideren, nadir görülen bir vakaya imza attı. Duvarlar arasındaki savaş, tapu ve hukukun zaferiyle sonuçlandı.