Sismik izolatör nedir, ne kadar? Sismik izolatör sonradan yaptırılır mı?

Kahramanmaraş ve 10 ilde binlerce insanın ölümüne neden olan depremlerin ardından "sismik izolatör" gündemin başlıca konularından biri haline geldi. Depremin yı

Sismik izolatör nedir, ne kadar? Sismik izolatör sonradan yaptırılır mı?

Kahramanmaraş ve 10 ilde binlerce insanın ölümüne neden olan depremlerin ardından "sismik izolatör" gündemin başlıca konularından biri haline geldi. Depremin yıkıcı etkisini ve kuvvetini en aza düşürerek oluşabilecek hasarların önüne geçen sismik izolatör, hayati açıdan büyük bir önem taşımaktadır. Peki sismik izolatör nedir? Sismik izolatör sonradan yaptırılabilir mi? Deprem izolatörü hakkında tüm detaylar...Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki yıkıcı depremler, tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Binlerce kişinin yaşam mücadelesi verdiği deprem bölgesinde yardımlar tüm hızıyla devam ederken 'sismik izolatör' kullanımın önemi bir kez daha gündeme geldi. Büyük bir yıkım ve enkazın oluştuğu bölgede deprem izolatörünün kullanıldığı binaların 2 büyük depremde de hasar almadığı gözlemlendi. 10 ili yerle bir eden depremlerde önlem alınan binaların zarar almaması üzerine vatandaşlar "Sismik izolatör sonradan yaptırılır mı? Sismik izolatör fiyatları ne kadar?" şeklindeki sorulara yanıt aramaya başladı. İşte sismik izolatör hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için tek tek açıkladık. 

SİSMİK İZOLATÖR NEDİR? SİSMİK İZOLATÖR NE İŞE YARAR?

Depremin şiddetini minimum seviyeye indiren sismik ya da deprem izolatörü, yapının taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilerek deprem ile yapı arasındaki direkt temasın kesilmesini sağlamaktadır.

Yapının salınım periyodunu artırarak yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaşmasını ve yatay deprem kuvvetlerinden minimum şekilde etkilenmesini sağlayan sismik izolatör sarsıntının yoğunluğunu yüzde 80'e kadar azaltabilmektedir.

Sismik izolatör nedir, ne kadar? Sismik izolatör sonradan yaptırılır mı?

Deprem esnasında alt yapı ve üst yapı arasında süspansiyon rolünü oynayan sismik izolatör, zeminden üst yapıya ulaşacak olan kuvvet aktarımını engellemektir. 

SİSMİK İZOLATÖR KAÇ YIL KULLANILABİLİR?

Kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınları gibi yıpratıcı durumlara karşı dayanıklı olan sismik izolatör, ortalama 60 yıl kadar kullanılabilmektedir.

SİSMİK İZOLATÖR NE KADAR? DEPREM İZOLATÖRÜ FİYATI NEDİR?

Yurt dışından ithal edilen sismik izolatörün tanesi ortalama 6 bin dolardan satılmaktadır. Yapıdaki kolon sayısı, kat, zemin özellikleri ve binanın deprem bölgesinde olup olmadığı gibi faktörler sismik izolatörün fiyatında değişkenlik gösterebilir. 5 katlı bir bina göz önüne alındığında sismik izolatör için yaklaşık 5 milyon TL gibi bir ücret tablosu karşımıza çıkmaktadır.

 

SİSMİK İZOLATÖR SONRADAN YAPTIRILIR MI? DEPREM İZOLATÖRÜ BİNAYA SONRADAN TAKTIRILABİLİR Mİ?

Deprem esnasında oluşabilecek tehlikeyi minimum seviyeye düşüren sismik izolatör, binaya sonradan yaptırılabilir. Ancak sismik izolatör yapılırken bazı şartları gözden geçirmek gerekiyor. Binanın yapım aşamasındaki şeması incelenerek uygun olabilecek yerlere yerleştirilmesi gerekiyor. Burada öncelikle yapının kolonlarının hidrolik krikolar yardımıyla askıya alınması zorunludur.

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER