Engellilik durumuna bağlı özür grubundan yer değiştirmenin ayrıntıları

Engellilik durumuna bağlı özür grubundan yer değiştirmenin ayrıntıları

Engellilik durumuna bağlı özür grubundan yer değiştirmenin ayrıntıları

Engellilik durumuna bağlı özür grubundan yer değiştirmenin ayrıntıları

Öğretmenlerin il içi ve il dışı özür grubu yer değiştirmeleri için bir mazeret olması gerekmektedir. Bu özür grubu çeşitleri arasında engellilik durumuna bağlı yer değiştirme de yer almaktadır. Peki hangi öğretmenler engellilik nedeninden dolayı yer değiştirebilir?

Engellilik durumuna bağlı özür grubundan yer değiştirmenin ayrıntıları

Engellilik durumu ile sağlık özrü aynı değildir. Öncelikle bunu belirtmekte fayda var. Birçok öğretmen arkadaşımız engellilik raporuna bağlı olarak yer değiştirme işlemini sağlık özrü yer değiştirmesi olarak bilmektedir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı özür grubu atama yer değiştirme kılavuzlarında “Sağlık Özrü” ayrı “Engellilik Durumu” ayrı başlıklarda ele alınmaktadır. Engellilik durumuna bağlı özür grubundan tayin ile ilgili Arif Muzaffer KUL’un yazısı personelmeb.net takipçileri için hazırlandı.

Ağır engelli raporu

Ağır engelli raporu ile tayin isteme hususunda kafa karıştıran bir durumda engel oranıdır. Engel oranı %60 olup raporda ağır engelli ibaresi yazmıyorsa özür grubundan atama istemek mümkün değildir. Engellilik raporunda öğretmenin kendisi engelli ise orana bakılır, öğretmenin kendisi değil annesi, babası, çocuğu, eşi engelli ise orana değil Ağır Engelli ibaresine bakılır. Örneğin öğretmenin annesi böbrek rahatsızı ise çoğu böbrek hastasının rapor oranı %70 oranındadır. Ancak raporda “ağır özürlüdür” tanımı yazmaz. Oran %70 olmasına rağmen raporda ağır engelli yazmadığı için özür grubundan yer değiştirme başvuru yapılamaz.

Aşağıdaki raporda engel durumu %100 oranında olmasına rağmen ağır engelli kısmında ağır engelli olmadığı belirtildiğinden bu şekilde bir sağlık raporu ile özür grubundan yer değiştirme istenemez.

Engellilik raporu örneği

Aşağıdaki örnekte de %76 oranına sahip bir engel olmasına rağmen ağır engellilik durumu bulunmamaktadır.

Engelli raporu

Aşağıdaki engellilik raporu örneğinde de görüldüğü gibi engel oranı %95 aynı zamanda da kişinin ağır engelli olduğu görülmektedir.

ağır engelli

Engellilik durumuna bağlı özür grubundan yer değiştirme nedir yazımda size bu hususu ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım. Öğretmenin kendisi için %40 oran, ailesinden belirtilen kişiler için ise ağır engelli ibaresinin önemli olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum. Sorusu olan öğretmen arkadaşlar aşağıdan yorumlar kısmından sorusunu sorabilir.

SAĞLIK ÖZRÜ İLE ENGELLİLİK DURUMU

Bu iki özür grubunun ayrı olduğunu hatırlatmıştım. Şimdi bir örnekle açıklayayım. Eğer bir öğretmenin annesi kanserse annesine devlet ya da özel farketmez bir hastaneden sağlık kurulu raporu alacak. Raporda “Başkasının güç ve yardımı olmadan hayatını devam ettiremez” yazacak. Bu sağlık kurulu raporu ile öğretmen kanser olan annesinin yanına sağlık özrüne bağlı olarak yer değiştirme başvurusu yapabilir. Bu sağlık özrü kapsamındadır. Engellilik durumunda ise sağlık kurulu raporundan ziyade “engelli olduğunu gösterir engellilik raporu” gerekmektedir. Engelli olmak sağlık ile ilgili bir durumdur ancak MEB bunu sağlık özrü kapsamında değil engellilik durumu kapsamında değerlendirmektedir.

ENGELLİLİK DURUMU ÖZÜR GRUBU ÇEŞİDİ

Engellilik durumundan dolayı özür grubu tayini isteyecek öğretmenlerde aranan iki önemli şart bulunmaktadır. Birincisi eğer öğretmenin kendisi engelli ise öğretmenin en az %40 engelliolduğunu raporla belgelendirmesi gerekmektedir. Eğer öğretmenin kendisi engelli değilse ailesinden eşi, çocuğu, annesi, babası bunlardan birisinin engeli varsa ve onların yanına tayin isteyerek onlara bakmak istiyorsa bu kişilerin de “AĞIR ENGELLİ” olması gerekmektedir.

Öğretmenlerin Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri ve Engellilik Durumu ile Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu içerisinde yer alan kısım;

Engellilik durumu özür grubu

Engellilik durumundan dolayı özür grubundan yer değiştirebilmek için;

  • Öğretmenin kendisi engelli ise en az %40 oranında engelli olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgelendirecek,
  • Eşi, bakmakla yükümlü olduğu çocuğu, annesi veya babasının ağır engelli olduğunu  sağlık kurulu raporu ile belgelendirecek,

MEB Personel Genel Müdürlüğü öğretmenlerin engellilik durumuna bağlı özür grubu atamalarında başvuru yapanların başvurularının onaylanma aşamasında sağlık kurulu raporları ile aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneğinin kontrol edilmesini de istemektedir.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER