SEGBİS Nedir? Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi Ne İşe Yarar?

UYAP sistemine bağlı olarak kurulan; artık ülkemizdeki tüm cezaevi ve adliyelerde kullanılabilir hale gelen SEGBİS nedir? İşte cevabı ...

SEGBİS Nedir? Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi Ne İşe Yarar?

Yeni yargı sistemi içerisinde yer alan SEGBİS, Adalet Bakanlığının Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile bağlantılı olarak kurulmuştur. 2013 yılında tüm adliyelerde ve cezaevlerinde kullanılmaya başlayan SEGBİS vatandaşlar tarafından merak konusu olmuştur. Son zamanlarda gündeme gelen bazı davalarda kullanılan SEGBİS hakkında merak edilenleri, sizin için cevapladık. İşte SEGBİS nedir? Ne zaman kullanılır ve SEGBİS açılımı nedir…

SEGBİS Ne Demektir?
SEGBİS, ses ve görüntünün aynı anda elektronik ortamda kaydedilip iletildiği ve saklandığı sistemdir.

SEGBİS Açılımı Nedir?
SEGBİS'in açılımı, 'Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'dir.

SEGBİS Ne Zaman Kullanılır?
Kovuşturma sırasında duruşmada hazır bulunma hakkına sahip olan sanık, bazı istisnai veya zorunlu hallerde mahkemede yer alamayabilir. Bu gibi durumlarda sanık, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılabilir.


SEGBİS Hangi Davalarda Kullanılır?
Mağdur çocukların yer aldığı, duruşmaya getirilmesi mümkün olmayan ve tanıklığı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması zorunlu olan kişilerin tanıklığında SEGBİS kullanılır.

Kimliği saklı tutulan tanıkların dinlenmesinde de SEGBİS ile uzaktan dinleme yapılabilir.

Ayrıca davaya katılamayacak sanık ve tanıklar SEGBİS ile mahkemeye katılmak için dilekçe yazabilir.


SEGBİS Salonu Ne Demektir?
SEGBİS salonu belirli bir yerde değildir. SEGBİS için uygun olan oda veya salon T.C. Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER