SGK'dan flaş hamle! O ödemeler ve maaşlar geri alınacak!

Türkiye'nin beklediği haber SGK'dan geldi. Binlerce kişinin başvuruda bulunup kendini engelli olarak gösterip başka işte çalışma olayına karşılık yeni düzenleme hayata geçirildi. SGK'nın verdiği karar bunu yapanların canını sıkar cinsten oldu. İşte, Sosyal sigortalar Kurumu'nun kararı haberimizde

SGK'dan flaş hamle! O ödemeler ve maaşlar geri alınacak!

2008 yılı öncesinde çalışma hayatına giriş yapan emekli olduktan sonra 4a, 4b statüsünden çalışmaya devam etme hakkı vardır. SGK vatandaşlara kolaylık sağlayıp kaza geçirip çalışma hayatında zorlanacak olanların yüzde 60 oranında gücünün kaybedilmesi sonucunda malul aylığı bağlanmaktadır. Malul aylığı alan kişilerin çalışmaması gerekir. Fakat son dönemlerde Türkiye ya da yabancı ülkelerde malul aylığı alıp başka işlerde çalışanların sayısı oldukça arttı. Konu hakkında SGK karar verirken çalıştığı tespit edilen kişilere uygulanacak ceza belirlendi.

YARGITAY'DAN KARAR GELDİ

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin kararına göre konu hakkında 1992 yılından beri malul aylığı alıp bir televizyon yapımındaki kısa rolü için 2012 ve 2014 yıllarında 2’şer gün hizmet verdiği belirlendi. Ortaya çıkan durum sonrasında olayı tespit eden SGK, 2012 yılındaki çalışma tarihinden başlamak üzere malûl aylığını iptal kararını aldı. İki yıllık sürede ödenen 32,4 bin lira tutarındaki aylığın faiziyle iadesi için de icra takibi başlatılmaya karar verildi.

Kişi, malul aylığını tekrar bağlatılması için başvuruda bulunması üzerine SGK sağlık kuruluşu şahsın malul olduğuna karar verdi. Kurulun itirazı sonrasında adli tıp denetimi başlatılırken raporda kişinin yüzde 60 kaybının olmadığı ortaya çıktı.

MUAF KİŞİLER BELLİ

Malûl aylığı ile engelli vergi indirimiyle yaş şartı olmadan erken emekli olanlar çoğunlukla aynı zannediliyor. Engelli vergi indirimi ile emekli olanlar aylıklarını kestirmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışma hayatına devam edebilirler. 2008 yılından sonra ilk defa sigortalı çalışmaya başlayanlar ise emekli aylığı güncel olarak alırken hiçbir işte çalışamıyorlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER