Borsa İstanbul’da Yeni Dönem: BIST 100 Rekorla Başladı

Borsa İstanbul yeni yılın ilk haftasına oldukça hızlı bir giriş yaptı. Makro verilerin iyi gelmesi ve borçlanma maliyetlerindeki düşüş piyasayı resmen uçurdu. Rekor. Ocak ayının ilk günlerinde endeks, finansal kiralama ve faktöring (alacak yönetimi) hisseleriyle zirveye tırmandı.

Borsa İstanbul’da Yeni Dönem: BIST 100 Rekorla Başladı

Borsa İstanbul’da Yeni Dönem: BIST 100 Rekorla Başladı

Borsa İstanbul yeni yılın ilk haftasına oldukça hızlı bir giriş yaptı. Makro verilerin iyi gelmesi ve borçlanma maliyetlerindeki düşüş piyasayı resmen uçurdu. Rekor. Ocak ayının ilk günlerinde endeks, finansal kiralama ve faktöring (alacak yönetimi) hisseleriyle zirveye tırmandı.

Piyasalarda hava aslında bir süredir olumlu esiyordu zaten. Küresel tarafta Fed’in faiz indireceği beklentisi herkesin iştahını kabartıyor. Yapay zeka şirketlerine dair endişeler azalırken petrol fiyatlarındaki düşüş enflasyonla mücadeleye de nefes aldırdı.

Enflasyonda 49 Ayın En Düşüğü

Aralık ayı enflasyon verisi beklentilerin altında kalarak yüzleri güldürdü. Yıllık bazda yüzde 30,89 seviyesi son 49 ayın en düşük rakamı olarak kayıtlara geçti. Geldi beklenen müjdeli haber piyasa için; bu düşüş Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini erkene çekebilir. Yatırımcı bu ihtimali şimdiden satın almaya başladı bile.

Gelişmeleri haberdata.com’u takip ve sosyal medya hesaplarını takip ederek güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Türkiye'nin risk primi olan CDS (iflas risk sigortası) ise 204,5 puana kadar çekildi. Bu durum, yabancı fonların Türk varlıklarına olan ilgisini de beraberinde getiriyor. Cari işlemler hesabı ekim ayında 457 milyon dolar fazla vererek seriyi dört aya çıkardı.

Uzman Gözüyle 2026 Beklentileri

Stratejist Cüneyt Paksoy, geçtiğimiz yılın yatırımcı için zor geçtiğini hatırlatıyor. Sadece belli kağıtların kazandırdığı o sıkışık dönem artık geride kalıyor gibi. Paksoy’a göre yolumuz uzun ama temkini elden bırakmamak lazım. Özellikle yapısal reformların (ekonomik düzenlemeler) hayata geçmesi borsadaki bu rallinin kalıcı olması için şart.

Teknik olarak 12.300 seviyesinin üzeri hedefleniyor. Eğer ivme kaybolmazsa yıl sonuna doğru 15.000 - 17.000 bandı konuşulabilir. Destek seviyesi olarak ise 10.000 puanın altı riskli bölge kabul ediliyor.

BIST 100 endeksi dolar bazında 271 puanı aşarak yabancı yatırımcının radarına girdi. Analistler 285 puan direncinin aşılması durumunda 320 puan seviyelerinin görülebileceğini öngörüyor. Sanayi sektöründe yaşanacak olası hareketlilik ise faiz indirimlerine endeksli durumda.

Önümüzdeki dönemde konut projeleriyle beraber taş-toprak ve metal sanayinde de canlanma bekleniyor. Piyasadaki bu hareketliliğin genele yayılması ekonomideki toparlanma sinyallerini daha da güçlendirecektir.

CDS (Kredi Risk Primi): Bir ülkenin borcunu ödeyememe riskine karşı alınan sigorta poliçesinin bedelidir. Cari İşlemler Hesabı: Bir ülkenin dış dünya ile yaptığı mal ve hizmet ticaretinin dengesidir; fazla vermesi ülkeye döviz girdiğini gösterir.

#Borsaİstanbul #BIST100 #EkonomiHaberleri #HisseSenedi #MerkezBankası #Enflasyon #BorsaRekor

YORUM EKLE