HIV ve AIDS ile İlgili 10 Mit

Oldukça ilgi çeken #hivbilgisi makalelerimizden bir olarak www.haberdata.com için derleğimiz ve kısa sürede onbinlerce okunma sayısına ulaşan bu ilginç ve keyifli yazıyı aynı keyifle, bir kez de kendi web sitemizden paylaşıyoruz. ''HIV ya da AIDS. Yaklaşık 40k yıl önce tanımlandığı günden bu yana önemli bilimsel gelişmeler kaydedilmiş ve gelişmiş ilaç tedavileriyle tamamen kontrol altına alınmış olsa da, hakkında yapılan dedikodu ve yanlış bilgilerin bitmek bilmediği bir olgu. Türkiye’de vaka say

HIV ve AIDS ile İlgili 10 Mit

Oldukça ilgi çeken #hivbilgisi makalelerimizden bir olarak www.haberdaya.com için derleğimiz ve kısa sürede onbinlerce okunma sayısına ulaşan bu ilginç ve keyifli yazıyı aynı keyifle, bir kez de kendi web sitemizden paylaşıyoruz.

 

''HIV ya da AIDS.

Yaklaşık 40k yıl önce tanımlandığı günden bu yana önemli bilimsel gelişmeler kaydedilmiş ve gelişmiş ilaç tedavileriyle tamamen kontrol altına alınmış olsa da, hakkında yapılan dedikodu ve yanlış bilgilerin bitmek bilmediği bir olgu.

Türkiye’de vaka sayısı nüfus yoğunluğuna göre henüz düşük seviyede olan bu alanda çalışan yeni bir sivil toplum kuruluşu ise bu dedikoduların ve önyargıların ortadan kalkması adına yaptığı işlerle dikkat çekiyor. Henüz çok kısa zaman önce kurulmuş olmasına rağmen, HIV konusunda yürüttüğü farkındalık ve savunuculuk çalışmalarının yanı sıra #hivbilgisi makaleleriyle de yayınlayan Kırmızı Kurdele İstanbul’un www.webunya.com için derleği bu ilginç ve keyifli yazıyı keyifle paylaşıyoruz;

HIV ölümcül bir hastalıktır.

Değildir!

Zaten özünde HIV bir hastalık değil AIDS’e yol açabilen virüsün adıdır. HIV pozitifler, doğru ve düzenli tedavi ile sağlıklı bir ömür yaşarlar.

Doğum kontrol hapı alırsam HIV ile enfekte olmam.

Keşke! Ama üzgünüz; olabilirsiniz! Doğum kontrol hapları sizi HIV ya da diğer enfeksiyonlara karşı korumaz. Biz korunmanızı öneririz. Tabi yine de siz bilirsiniz.

HIV öpüşmekle, aynı kaptan yemek içmekle de bulaşıyormuş.

Bulaşmıyor! Kesin bilgi, yayabilirsiniz!

HIV pozitif kadınlar bebek sahibi olamazlar, olmamalılar. Olabilirler, olmalılar!

HIV taşıyıcılığını kronik bir tıbbi durum seviyesine indirgeyen ilaçların bulunduğu 1996’dan beri HIV pozitif kadınlar çok basit önlemlerle HIV negatif bebek sahibi olabilirler.

HIV pozitifler, HIV negatiflerle ilişki kuramazlar, kurmamalılar.

Kurabilirler, kurmalılar!

Yine 1996. Bu tarih HIV tedavisinde çok önemli. Çünkü bu tarihten itibaren HIV, ilaçlarla kontrol altına alınabilindiği için virüsü baskılamak mümkün. Zaten baskılandığı için hücrede tespit edilemeyen seviyede bulunan HIV, bir de cinsel ilişkide korunursanız neden bulaşsın?

2 kişi de HIV pozitifse korunmalarına gerek yok.

Yanlış bilgi. Tam aksine, her ikisi de tedavi başarısızlığına uğramamak için daha sıkı korunmalı. Çünkü virüsün farklı tipleri var ve farklı virüs tipleri arasındaki transferden kaynaklı dirence çapraz direnç deniyor.

İki kişiden ikisi ya da birinin HIV pozitif olması pek bir şey değiştirmiyor.

Peki ‘e ikimizde negatifiz?’ diyenler; Korunmayı sürdürmek için ne güzel bir gerekçeniz var. Bilin,Önemseyin, Korunun!

Ben HIV pozitif olmam çünkü eşcinsel değilim.

Cinsel yöneliminiz ne olursa olsun HIV ile enfekte olabilirsiniz. HIV cinsiyet ayrımı yapmaz.

Bu da kesin bilgi, bunu da yayabilirsiniz.

HIV Tanrının günahkarlara bir cezasıdır.

Değildir!

HIV de binlerce türevi gibi sadece bir virüstür ve vücuda girerken kişinin dinine mesleğine, cinsiyetine, eğitim düzeyine bakmaz.

HIV Alternatif yöntemlerle HIV tedavi edilebilir.

Edilemez!

HIV tedavisinde en etkili yol bilimsel yöntemlerdir. Bugünün tıbbi olanakları HIV pozitiflerin, günde sadece bir tabletle virüs taşımıyorlarmış gibi yaşamalarına olanak sağlıyor.

Tıp bunu sağlamışken işe yarayıp yaramayacağı belli olmayan risklere kim, neden girmek ister ki?

Aslında HIV’in kesin tedavisi bulundu ama insanlıktan saklanıyor.

Lütfen yerini bilen insanlığa bir hizmet yapsın ve açıklasın. Bulmak için bir Indiana Jones lazım olacaksa da sorun değil, birileri buna mutlaka gönüllü olacaktır.

Virüsü vücuttan atacak mutlak tedavi üzerinde çalışmalar sürüyor ve oldukça hayati gelişmeler var. O güne yapılacak en iyi şey HIV’i baskılayan ve bulaşı önleyen tedavilere sadık kalmak ve korunmaktan vazgeçmemek.

HIV belirtileri hakkında bilgi için tıklayın HIV bulaş hakkında bilgi için tıklayın HIV testleri hakkında bilgi için tıklayın

HIV hakkında her şey sayfalarımız için tıklayın

www.haberdata.com #hivhakkindahersey #hivindogrusu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER