Ünlü deprem uzmanı 'Şimdiden uyarıyorum' diyerek açıkladı! Artık bu 2 il daha riskli... Hemen önleminizi alın

Son dakika haberi... Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremler 10 ilimizi adeta ezdi geçti. Durum gittikçe kötüleşirken ölü sayısı 3 bin 381'e kadar yükseldi. Korkunç depremde tam 20 bin 426 kişi yaralandı. Milyonlarca kişi deprem bölgesine yardım için akın ederken ünlü Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür vatandaşları uyardı. 'Şimdiden uyarıyorum' diyen Naci Görür, artık daha da riskli olan 2 il için kritik uyarılarda bulundu. Bu illerde yaşayanlar dikkat! İşte haberin detayları...

Ünlü deprem uzmanı 'Şimdiden uyarıyorum' diyerek açıkladı! Artık bu 2 il daha riskli... Hemen önleminizi alın

Türkiye'yi yasa boğan olayda durum gittikçe kötüleşiyor. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7.7 ve 7.6'lık depremler sonrası 10 ilde hayatı kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 3 bin 381'e kadar yükseldi. Korkunç olayda 20 bin 426 kişi ise yaralı halde kurtarıldı. 11 ilde birçok bina yerle bir olurken ünlü Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, şimdiden uyarıyorum diyerek o 2 ili işaret etti. Hemen önlemleriniz alın!

İKİNCİ KEZ UYARDI!

Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6'lık depremler Türkiye'yi yasa boğdu. Binlerce kişi mahsur kalırken ölü ve yaralılar giderek artıyor. Artıçı depremler ile halen tehdit oluşturan deprem sarsıntıları halan devam etmekte. Bilim Akademisi Üyesi, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan travmatik olayla ilgili çok önemli uyarıalrda bulundu. Bölge için çok kez uyarılarda bulunduğunu söyleyen Naci Görür, ikinci kez yetkilileri uyardı.

 

ŞİMDİDEN UYARIYORUM! O 2 İLDE...

En büyük tehlikenin yaşanan artıçaların olduğunu belirten ve o 2 ili işaret eden Naci Görür, "1999 depreminden sonra hızla, istekle, durmadan işe başlasaydık, 23 senede tüm Türkiye’yi depreme dirençli kentler haline getirirdik. Deprem; hava, su, ekmek kadar gerçektir. Fay kuşaklarında bulunan yerleşim alanlarını dirençli hale getirmeliydik ve getirmeliyizdir. En büyük tehlike bu saatten sonra artçılar. Şimdiden uyarıyorum Adana ve Hatay daha riskli hale geldi." uyarısında bulundu.

HEMEN ÖNLEMLERİNİZİ ALIN

Deprem sonrası yapılması gerekenleri tek tek açıklayan Naci Görür, şu ifadeleri kullandı:

"Bir kent mikro bölgelere ayrılır. Fay sistemi, derinliği, boyu analiz edilir. Tehlike-risk analizi ortaya çıkarılır. Yani olası büyüklüklere göre depremde kaç mahalle yıkılır, kaç kişi ölür, ne zarar verir, rapor edilir. Vali, belediye ve hükümet her kent için tehlike ve risk analizlerine göre kenti yeniden yapılandırır. ‘Şurada bina olmaz’ der, yeşil alana çevirir, ‘şurada çok katlı bina olmaz’ der, ‘Bu alan güçlendirilmeli’ der. Afet Bakanlığı kurulmalı ve çok ciddi bütçe ayrılmalı. İlk yıl 5 yıllık plan hazırlanmalı, acil devreye alınmalı Gerekli tedbirler uygulanırsa 20 senede Japonya gibi oluruz."

 

DEPREMDE SON DURUM

Depremle ilgili son durumu aktaran AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Depremin etki alanı 110 bin kilometrekare. Şu ana kadar 285 artçı deprem meydana geldi. Yaşamını yitiren kişi sayısı 3 bin 381, 20 bin 426 yaralı var." dedi.

dsdss-1.jpg

Öte yandan yaşanan tahribatla ilgili de bilgiler veren Tatar, teyitlenmiş yıkılan bina sayısının 5 bin 775 olduğunu ve 11 bin 302 yıkılan bina ihbarının olduğunu ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER