Bin yaşasın cumhuriyet

Cumhuriyet’in 100’üncü yıl coşkusunu 85 milyon sokaklarda, meydanlarda yaşıyor. Valilikler, belediyeler ve partiler tarafından düzenlenen kutlama etkinliklerine yüz binler akın etti. Atatürk’ün emanetini koruyarak daha yüz yıllarca yaşatma kararlılığı bütün dünyaya en yükses sesle duyuruldu.

Bin yaşasın cumhuriyet

Cumhuriyet’in 100’üncü yıl coşkusunu 85 milyon sokaklarda, meydanlarda yaşıyor. Valilikler, belediyeler ve partiler tarafından düzenlenen kutlama etkinliklerine yüz binler akın etti. Atatürk’ün emanetini koruyarak daha yüz yıllarca yaşatma kararlılığı bütün dünyaya en yükses sesle duyuruldu.

Edirne’den Karsa, Hatay’dan Sinop’a Türkiye’nin bütün kentlerinde bayrağını alan vatandaşlar Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için sokaklara çıktı. Her binaya, her pencereye Türk bayrağı asıldı. Kimi şenlik havasında geçen kutlamalara katıldı, kimi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtında düzenlenen etkinliğe koştu. Hava Kuvvetleri’nin gösteri ekibi SOLOTÜRK, Samsun’da selamlama uçuşu gerçekleştirdi. ‘Türkiye Yüzyılı’ ve ‘Milli Mücadele’nin Yüzüncü Yılı’ yazılı görselle kaplanan YHT, Ankara Garı’ndan, 409 yolcusuyla İstanbul’a yola çıktı.

 

100’ÜNCÜ YILA ÖZEL 5 LİRA

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamında bastırdığı madeni ‘5 Türk lirası’ bugün tedavüle sunulacak. Madeni hatıra paralar, bir defaya mahsus olmak üzere 100 milyon adet basıldı. Paranın iç göbeğinde ‘Türkiye Yüzyılı’ logosu, dış halkada ise sekiz köşeli ‘Selçuklu yıldızı’ motifi bulunuyor.

100’UNCU YIL COŞKUSU

Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşına girdi. Cumhuriyetin 100’üncü yılı ülkenin dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor. 81 ilde 85 milyon vatandaş Cumhuriyet’e sahip çıkarken Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle andı. Yurdun dört bir yanında gerçekleşen konserler, sergiler, panel ve gösterilerle Cumhuriyet’in bu özel yılı unutulmaz kılınıyor.

 

Cumhuriyeti 100 yaşına girdi. Cumhuriyet coşkusu 81 ilde 85 milyon vatandaşın katılımıyla kutlanıyor. 100. yılın coşkusunu 7’den 70’e herkesin doyasıya yaşayabilmesi için yurdun dört bir yanında konserler, sergiler, panel ve gösteriler düzenleniyor. Vatandaşlar asırlık Cumhuriyet’e sahip çıkarken, Türkiye Cumhuriyet’nin kurucusu ve mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle anıyor. Edirne’den Karsa, Hatay’dan Sinop’a Türkiye’nin bütün kentlerinde bayrağını alan vatandaşlar Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için sokaklara çıktı. Her binaya, her pencereye Türk bayrağı asıldı. Kimi şenlik havasında çeken kutlamalara katıldı, kimi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtında düzenlenen etkinliğe koştu. Coşkulu geçen kutlamalarda çocuklar uçurtmalarını havalandırırken büyükler miniklerin sevincine ortak oldu. Hava Kuvvetleri’nin gösteri ekibi SOLOTÜRK, Samsun’da selamlama uçuşu gerçekleştirdi. ‘Türkiye Yüzyılı’ ve ‘Milli Mücadele’nin Yüzüncü Yılı’ yazılı görselle kaplanan YHT, Ankara Garı’ndan, 409 yolcusuyla, İstanbul’a yola çıktı. Bunların yanı sıra binlerce vatandaş Anıtkabir’e akın etti. Bursalı metal sanatçısı Rıdvan Sevim, Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM açılışında şapkasıyla halkı selamladığı sırada çekilen fotoğrafından esinlenerek çelikten heykelini yaptı. Atatürk’ün selamını ölümsüzleştiren Semim çalışmasında fotoğraftaki fiziksel özellikleri bilgisayar programları yardımıyla analiz edilerek heykelin formunu ölçeklendirdi.

kar13-anit.jpg

HATIRA PARASI BASILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığının, Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamında bastırdığı “5 Türk lirası” hatıra parası yarın tedavüle sunulacak. Bakanlığın sitesinde yer alan açıklamaya göre, Bakanlığın oluru ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı için 5 Türk lirası madeni tedavül hatıra parası basımı gerçekleştirildi. Yarın tedavüle verilecek “5 Türk lirası” madeni hatıra paralar, bir defaya mahsus olmak üzere 100 milyon adet basıldı. 100. yıl temalı “5 Türk lirası” tedavül hatıra paranın iç göbeğinde “Türkiye Yüzyılı” logosu kullanıldı. Logonun üzerinde “5” ibaresi, alt kısmında ise “Türk lirası” ibaresi bulunuyor. Dış halkada sekiz köşeli “Selçuklu yıldızı” motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

kr1-hatira.jpg

MAVİNİN DERİNLİKLERİNDE KUTLAMA

100’üncü yıl coşkusu kapsamında Antalya’da özel dalış gerçekleştiren Milli Sporcu ve Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen “Benim için de tarifsiz bir duygu. Çok mutluyum” dedi.

 

Erzurum’da da itfaiye ekipleri, AFAD, UMKE, polis, jandarma ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri, 3 bin rakımlı Palandöken Dağı’nın zirvesinde Türk bayrağı ve Atatürk posteri açtı.

 

‘100 BİNİNCİ FİDAN’ TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Keçiören Belediyesi tarafından Cumhuriyetin 100. yılına özel, 100 bininci fidanın dikimi yapıldı. Bayraktepe mevkiinde Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un katılımıyla gerçekleştirilen Fidanı dikme töreninde birçok fidan toprakla buluştu. Başkan Turgut Altınok törende yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 bininci fidanımızı toprakla buluşturuluyoruz. Dikimini yapacağız ve gözümüz gibi bakacağız. Osmanlı İmparatorluğumuzun parçalanması ile birlikte yedi düvele karşı başlattığımız Milli Mücadele’de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatansever kahramanlarımızın canları pahasına verdiği savaşlarla bu topraklar vatanımız oldu” dedi. İngiliz mandasını kabul etmeyen ve o dönemde genç bir subay olan Atatürk’ün, ‘Türk milleti esareti kabul etmez, ya istiklal ya ölüm’ diyerek vatanı düşman işgalinden kurtardığını belirten Altınok, “Bize bu toprakları vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun” dedi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER