.tr Alan Adıyla Alakalı Bazı Yanlış Bilinenler

Webmaster Forum, nternetten Para Kazanma, Freelancer Yazlm leri, Sosyal Medya Hizmetleri ve ok Daha Fazlas, Trkiye'nin En Aktif Webmaster Forumu t!

.tr Alan Adıyla Alakalı Bazı Yanlış Bilinenler

Arkadalar Selamlar,

A.tr alan adlar malum uan tahsis srecinde. Henz 3. aamaya geilmedii iin com.tr, net.tr gibi alan ad sahiplerine bavuruya almad. Ancak forumda sk karlatm baz yanl bilinen hususlar var. Bu hususlar hakknda bildiklerimi paylamak istedim.

1- Com.tr alan adna sahip olmanz, .tr alan adn kesin alabileceiniz anlamna gelmiyor! lgili .tr alan adnn 1. veya 2. kategoride tahsis edilmemi olmas gerekiyor. Tahsis kategorileri hakknda bilgi almak iin TIKLAYINIZ.
2- Henz 2. kategori bavuru sreci tamamlanmad. 2. kategoride sadece .org. tr sahibi vakf ve dernekler bavurabiliyor. Belgesiz bir ekilde org.tr alan ad alan kiiler .tr alan adlarna bavuramyor. Ancak 3. kategoride bavurabilirler.
3- Hedeflediiniz alan ad 1. ve 2. kategoride tahsis edilip edilmediini Trabis whois sisteminden sorgulayabilirsiniz. TRABS WHOS
4- 25.08.2023 tarihinden sonra satn aldnz alan adnn .tr uzants iin bavuruda

BULUNAMAZSINIZ!

Alan ad satn alrken .tr uzantsna bavurma umuduyla satn almayn.
5 - Com.tr alan adna sahip olmanz, .tr alan adna 3. kategoride ilk bavuru hakkn size VERMYOR.

  • 3. kategori .tr alan ad tahsis hiyerarisi; kep.tr, av.tr, dr.tr, com.tr, org.tr, net.tr, gen.tr, web.tr, name.tr, info.tr, tv.tr, bbs.tr, tel.tr
  • lgili alan adnn kep.tr, av.tr, dr.tr uzants doluysa ve bu uzantya sahip kii veya kurulular .tr alan adna bavurursa ne yazk ki com.tr alan adna sahip olsanz bile .tr alan adn alamayacaksnz.
  • Yukarda belirttiim uzantlarn dolu olup olmadn Trabis whois isteminden sorgulayabilirsiniz. Eer o alan adlar doluysa ve 25.08.2023 tarihinden nce tahsis edildiyse ansnz ne yazk ki azalacak.

6- .tr alan ad iin n kayt yaptrmanz hibir ey ifade etmiyor. Tr alan adlar ilk gelen alr kuralna gre deil, ncelie gre tahsis ediliyor.
7 - 1. 2. veya 3. kategoride bavuru olmad iin tahsis edilmeyen alan adlar bu sre tamamlandktan sonra ilk gelen alr kuralna gre tahsise alacak. Ancak;

  • 3 kategori toplamnda 20 farkl alan ad uzantsna ncelik verildii iin kymetli bir alan adnn bu srete bo kalmas neredeyse imkansz!

- 1. Kategori; gov.tr, edu.tr, tsk.tr, bel.tr, pol.tr, k12.tr
- 2. Kategori; "org.tr"
- 3. Kategori; kep.tr, av.tr, dr.tr, com.tr, org.tr, net.tr, gen.tr, web.tr, name.tr, info.tr, tv.tr, bbs.tr, tel.tr

  • lk gelen alr kuralna geildii dnemde hedeflediiniz .tr alan adnn mucizevi bir ekilde bota kalmas durumunda bir kayt kuruluundan n siparite bulunmanz, o alan adn alabilmeniz iin yeterli deil. nk bu alan adlar iin kayt kurulularnn tamam rekabet edecek. rnein x.tr alan ad ilk 3 kategoride de tahsis edilmedi. A, B, C, D, E, F ... gibi kayt kurulularnn tamam n sipari alaacak. Siz A kayt kuruluunda n sipari ilemi yaptnz ancak farkl kiilerde B, C, D, E, F gibi farkl kayt kurulularndan sipari geti. Hangi firma iyiyse o yakalar.

8 - Bir sre evvel baz haber sitelerinde, .tr alan adlar kullanma aldktan sonra com.tr, net.tr gibi dier .tr uzantl 2. seviye alan adlarnn kaldrlacana dair yalan yanl haberler paylalmt.

ARKADALAR

BYLE BR DURUM YOK. .tr alan ad, dier alan adlarnn yerine gelmiyor; yeni bir alan ad uzants olarak geliyor. Bu nedenle .tr alan adn alamadm, benim domainim elimden gidecek gibi bir dnceye kaplmayn.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER