Ziraat Bankası elini taşın altına koydu! Bu miktardaki borçları 12 ay erteleyecek: Dev destek detayları!

Ziraat Bankası kredi borçları için alınan yeni kararı açıkladı. O illerde bulunan vatandaşların borçları 1 yıl süreyle ertelenecek. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Ziraat Bankası elini taşın altına koydu! Bu miktardaki borçları 12 ay erteleyecek: Dev destek detayları!

Kamu Bankası arasında yer alan Ziraat Bankası kredi borcu bulunan vatandaşların borçları için yeni bir karar aldı. Borcu bulunan vatandaşların Kredi ödemelerinin Bir yıl boyunca erteleneceği duyuruldu. Borcu ertelenen vatandaşların vadesinden taksit ve vadesinden hesap devresindeki borçları içinde faiz alınmayacak. Ziraat Bankası tarafından açıklanan karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

TÜM BORÇLAR BİR SENE ERTELENDİ


Türkiye'de gerçekleşen peş peşe depremler ağır hasarlar bırakırken vatandaşlar için alınan Yeni kararlar da peş peşe açıklanıyor. Felaket nedeniyle zarar gören illerdeki tarımsal üreticilerin Ziraat Bankası AŞ(Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerince(TKK) düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin karar için borçların 1 yıl boyunca ertelenmesine karar verildi. Ziraat Bankası tarafından yapılan açıklamada yer alan ifadeler şu şekildedir:


“Cumhurbaşkanlığının " 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremler Nedeniyle Zarar Gören Bazı İllerdeki Tarımsal Üreticilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Kararlar Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlandı.”


Yayınlanan karar kapsamında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa il ve ilçelerde bulunan tarımsal ürünleri zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve/veya Tarım ve Orman Bakanlığının üretim faaliyetlerine devam eden gerçek ve tüzel üreticilerin Ziraat Bankası üzerinden aldığı kredilerin geri ödemelerinin Bir yıl boyunca ertelendiği duyuruldu.
 

KREDİ BORÇLARI ERTELENECEK


Milliyet'te yer alan haber doğrultusunda Kredi borcunun ana para toplama 250.000 ve altında olan kişilerin banka ya da TKK'ya başvuru yapması durumunda Hasar tespit çalışmasına bakılmaksızın erteleme işlemleri gerçekleştirilecek. Bu kapsamda tarımsal kredi borcu bulunan kişilerin vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren faiz uygulanmayacak. Yatırım kredisinde ödenmiş olan tüm taksitler de 1 yıl boyunca ertelenecek. Faizsiz erteleme sadece ilk taksit için geçerli olmaktadır. Diğer taksitlerde mevcut faiz oranı ve indirimler için uygulamalar devam edecek.

Alınan karar kapsamında ertelenen krediler nedeniyle ortaya çıkabilecek gelir kayıpları için bankanın tarım kredilerine uyguladığı cari tarım kredi faiz oranı esas alınarak hesaplama yapılacak. Bu kapsamda 1 yıl boyunca yukarıda belirtilen şekilde işlem yapılabilecek. Bu karar ile birlikte yapılandırılan kredilerde bir yıl sonunda gelir kaybı dışında tutulacak.

 

Banka ve TKK tarafından alınan karar ile birlikte ertelenen kredilerin vade hesap devresi taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan tahmini gelir kaybının da aylık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bildirileceği belirtildi.

Banka ve TKK tarafından alınan karar ile birlikte vadesi taksit ve vadesi hesap devresi sonuna kadar hesaplanan her ay için kesinleşmiş gelir kayıp tutarları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ödenekten karşılanacak.


Bu kapsamda yer alan krediler içinde hasar tespit Komisyonu müracaat tarihinin süresi dolana kadar borç ertelenmesine ve erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmasına karar verdi. Erteleme işlemi borcun mevcut maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmediği gibi borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefirlerine ve kefaletten çekilme hakkı vermeyecek. Karar 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER