Aktüer ne demektir, kime denir? Aktüer olma şartları

İnternet üzerinden merak edilen meslekler ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Son zamanların en çok merak edilen mesleklerinden biri de aktüerlik oldu. Peki aktüer ne demektir? Aktüer olma şartı nedir? Tüm detaylar haberimizde.

Aktüer ne demektir, kime denir? Aktüer olma şartları

İnsanlar meslek seçmek için ve merak ettikleri meslek dallarını öğrenmek için internet üzerinden araştırmalarını yapıyor. Araştırılan meslek gruplarından olan aktüer ne demektir? Aktüer nasıl olunur? Aktüer görevleri nedir? Aktüerlik ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

AKTÜER NE DEMEKTİR

Aktüer olan kişiler doğum, ölüm, emeklilik, hastalık, sakatlık ya da kaza, sel, hırsızlık, yangın gibi hayatı etkileyen ve önceden bilinemeyecek durumlarda kişi yaşamına maddi anlamda olan etkilerini inceleyen kişilere denir. Aktüer maddi riskleri değerlendirir ve bu konu hakkında çözüm sunar. Aktüer mesleği ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlanan bir meslektir ancak dünyada ilk kez 1792 senesinde İngiltere'de ortaya çıkmıştır.
 

AKTÜER GÖREVLERİ

Aktüerler maddi riskleri değerlendirir ve bu konu hakkında çözümlerini raporlar. Aktüer görevleri; belirsizlik içinde olan finans konularını çözüme götürmek, risk analiz, ölçümleme ve fiyatlandırma yapmak, risk yönetimi ile ilgili matematik ve istatistik yoluyla çözmek ve şirket tarafından alınacak olan riskleri en aza indirmek için doğru yöntemleri bulmaktır. Aktüerler sigortacılık şirketlerinde, bankalarda, yatırım firmalarında, borsa ile ilgili kurumlarda, satın alma kurumlarında yani birçok sektörde iş imkanı bulabilmektedir.

AKTÜER NASIL OLUNUR

Aktüer olmak için üniversitelerde bulunan Aktüerya Bilimleri ya da Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu içinde olan Aktüerya bölümünden mezun olarak aktüer unvanı alırlar. Bölümler 4 seneliktir. Henüz ülkemizde tüm üniversitelerde bulunmayan bir bölümdür ancak ODTÜ, Marmara Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nde yüksek lisans programları vardır. Aktüer olmak için ilgili bölümü başarıyla tamamladıktan sonra Hazine Müsteşarlığı'nın açtığı aktüerlik sınavına girilmesi gerekmektedir. 4 aşamadan oluşan sınavda her bir aşamayı başarıyla tamamlayan kişiye bir üst aşamaya geçme hakkı verilir. Son aşamayı da başarıyla tamamlayan ve 3 senelik mesleki deneyim elde eden kişiler Aktüerler Sicili'ne kayıt edilir ve aktüer unvanı almaya hak kazanırlar. 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2022, 20:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER